Bredbånd til Internet på Højene.
De største leverandører:
Hiper er TDC’s datterselskab og leverer udelukkende bredbånd.
Yousee er TDC’s datterselskab og leverer både bredbånd, TV, musik, telefoni mm.
WAOO/Fibia, der ejes af elselskaberne, leverer bredbånd, telefoni, TV, telefon mm. gennem fibernet.
Stofa har ikke kabler på højene.
Hvis man kun vil have Internet via bredbånd, står valget mellem Hiper og WAOO. Der er også andre, der sælger bredbånd (Fastspeed, Kviknet etc) men de lejer sig ind hos Fibia eller TDC og tilbyder ikke noget, der er bedre eller billigere.
Hvis man – udover bredbånd - vil have TV pakker, telefoni mm., står valget mellem WAOO og Yousee.
Man kan også nøjes med bredbånd uden TV fra Yousee. Det er dyrere end fra Hiper. Til gengæld får man musik og andre tjenester oveni.
Kabler
Der er to sæt af kabelføring rundt i plænerne på højene:
- TDC’s antennekabler (COAX), som primært Yousee og Hiper leverer bredbånd igennem.
- Fibia’s fiberkabler, som primært WAOO leverer bredbånd igennem.
Uanset om det er den ene eller anden, så trækkes kablet fra plænen ind til bagsiden af huset og ind gennem væggen.
Hiper leverer også bredbånd gennem Fibia’s fiberkabler.
Da Fibia lagde fiberkabler ned i plænerne, blev der lavet en aftale, der medfører, at man slipper for tilslutningsafgift. Nogle mindre udbydere, der lejer sig ind hos Fibia, opkræver tilslutningsafgift, men det kan man afvise.
Man kan også få bredbånd via TDC’s gamle telefonkabler, men det er typisk både dyrere og dårligere end de andre.
Inde i huset
Inde i huset opstilles en router. Uanset om det er Fibia, Yousee eller Hiper, så har disse routere en ret svag WIFI sendestyrke og hvis signalet skal gå gennem etageadskillelsen – et jernbetondæk – så kan det knibe med at få et tilstrækkeligt stærkt signal til f.eks. TV via Chromecast. Det ses ved at billedet er utydeligt, ”hakker” eller at udsendelsen går helt i stå i flere sekunder / minutter. Eller ved at Chromecast ikke kan finde WIFI signalet.
Hvis man har problemer med sit internet via WIFI, så er det sandsynligvis den svage router, der er årsagen.
Der er tre løsninger (priser pr. primo 2020):
- Netværkskabel (RJ45) trækkes fra router til TV/PC, igennem etageadskillelsen. Telefoner og tablets må så klare sig med WIFI fra routeren – evt. med en forstærker (Range Extender), der fås fra 450 kr. og opefter.
- Købe en kraftig WIFI router, der forbindes med den leverede router via et netværkskabel (RJ45). Man slukker for den leverede routers WIFI ved at sætte den i bridge mode. Det kan Fibia/Hiper/Yousee hjælpe med, hvis man ikke kan selv. Den købte router skal have tilstrækkelig sendestyrke, så man skal regne med at betale noget over 1000 kr.
- Købe Mesh WIFI routere. Typisk to/tre små kasser, der er indstillet til at sende til hinanden, enten via kabel eller trådløst. De to/tre routere leverer alle WIFI, så telefonen, PC’en, TV’ret vil altid vælge den af de tre, der modtages bedst der hvor man er.
Fibia leverer – under navnet ”Smart WIFI” – to mesh routere som en del af deres dyrere pakker.
Hvis man selv ønsker at installere fremfor at betale hver måned, så kan man enten koble Mesh routerne igennem etageadskillelsen via kabel eller via WIFI. Kabelbundne routere fås fra 700 kr. og opefter. Hvis de kobles trådløst på tværs af etageadskillelsen, skal man ofre fra 1.200 kr. og opefter.
K54 – 3.2020